Organics Europe Youth Event 2024

Druhý ročník akce pro mládež Organics Europe Youth Event  se konal v CIHEAM Bari (Itálie) ve dnech 8. a 9. července 2024. Akce se zúčastnilo více než 130 mladých lidí z celé Evropy a světa, kteří se zavázali k budování odolnějšího a udržitelnějšího potravinového systému. Účastníci se zapojili do panelových diskusí na širokou škálu témat týkajících se ekologického a udržitelného zemědělství.

Mezi zajímavé panelové diskuze patřila diskuze o podpoře dostupnosti lokálně vyrobených ekologických potravin za přijatelnou cenu. Účastníci probírali otázky jako vyšší je cena ekologických potravin oproti konvenčním, problémy s dosažením ziskovosti a legislativní překážky. Byly zmíněny koncepty komunitou podporovaného zemědělství (KPZ) a důležitost veřejného povědomí o ekologických potravinách. V Tunisku, kde je 60 % potravin dováženo, jsou hlavními výzvami absence legislativní podpory, slabá infrastruktura, klimatické změny a migrace pracovní síly. Navrhovaná řešení zahrnují finanční podporu farmářů, vytvoření družstev a propagaci systému, který zajišťuje, že každý krok v procesu produkce potravin přidává hodnotu a zvyšuje kvalitu výsledného produktu. Účastníci zdůraznili potřebu kvalitních a dostupných potravin pro všechny a vyšší zapojení občanů do rozhodovacích procesů.

Přednáška „Mládež a přístup k půdě“ se zaměřila na problémy dostupnosti a využívání půdy pro mladé farmáře a marginalizované komunity. Klimatické změny způsobují úbytek 12 milionů hektarů půdy ročně, což vede k desertifikaci a degradaci půdy. Dalším závažným problémem je zabírání půdy velkými společnostmi bez ohledu na místní komunity. Nejvíce postiženy jsou ženy a domorodé komunity, které často nemají oficiální vlastnická práva k půdě. Ekonomický systém činí půdu pro malé farmáře příliš drahou, což jim brání v jejím získání a využívání. Navrhovaná řešení zahrnují boj proti omezením přístupu k půdě a podporu společného spravování přírodních zdrojů. Pozemková družstva v některých zemích Evropy podporují udržitelné zemědělství a zabraňují koncentraci půdy do rukou několika velkých vlastníků. Navrhuje se začlenění práva na přístup k půdě do národních ústav a realizace pozemkových reforem, jako je předkupní právo pro lokální komunity. Diskuze zdůraznila potřebu agrární reformy pro udržitelné zemědělské praktiky a podporu mladých farmářů.

Panel o ekologickém, agroekologickém, biodynamickém a regenerativním zemědělství ukázal, že tyto systémy sdílejí klíčové principy a chtějí regenerovat půdu a učinit produkci potravin udržitelnější. Bio distribuce má udržitelný přístup k zemědělství, zvyšuje odolnost místních ekonomik a podporuje rozvoj venkovských komunit. Účastníci se seznámili s příklady dobré praxe z Itálie a Německa.

Dr. Vandana Shiva přednesla inspirativní proslov, přičemž se k setkání připojila online. Zdůraznila význam ekologické rovnováhy a spravedlnosti, což zahrnuje ochranu přírodních zdrojů a zajištění spravedlivého přístupu k těmto zdrojům pro všechny lidi. Dr. Shiva se této myšlence věnuje od roku 1999, kdy lidová hnutí v Seattlu zastavila Světovou obchodní organizaci. Podle jejího názoru jsou potraviny příliš důležité na to, aby byly svěřeny do rukou korporací, protože jejich volný obchod nepřináší svobodu planetě, lidem ani budoucím generacím.

V roce 1984 násilí v Paňdžábu a katastrofa v Bhópálu, kde továrna na pesticidy zabila tisíce lidí, odhalily závislost zemědělství na chemikáliích. Dr. Shiva kritizovala průmyslové zemědělství závislé na fosilních palivech, které ničí biodiverzitu a zvyšuje uhlíkovou stopu. Kritizovala syntetická hnojiva a chemikálie, které vyžadují monokultury a ničí biodiverzitu. Proslov se zaměřil i na zdraví lidí spjaté se zdravím půdy. Průmyslové zemědělství přispívá k chronickým onemocněním, kdy 75 % dnešních nemocí má kořeny v průmyslově zpracovaných potravinách. Vyzdvihla měření nutriční hodnoty na akr místo výnosu, což může pomoci pěstovat potraviny bez chemických látek a zároveň zachovat biologickou rozmanitost. Na závěr Dr. Shiva vyzvala k solidaritě, lásce a péči o planetu a společné práci na obnově zdravého a udržitelného životního prostředí pro budoucí generace.

Účastníci měli také možnost navštívit přednášku s názvem „Podpora lokálního potravinového systému v Itálii“. Itálie se zaměřuje na posílení lokálního potravinového systému prostřednictvím inovativních projektů a strategických iniciativ. Diskuze o síti italských lokálních potravinových politik zdůraznila klíčové oblasti jako vzdělávání, mezinárodní spolupráci a výzkum financovaný EU. Tento přístup podporují instituty v Bari, Montpellier, Kana a Zaragoza. Devět městských regionů po celé Evropě vytvořilo centra zaměřená na vzdělávání mládež a veřejné zakázky. Město Bari vedlo projekt na podporu udržitelného využívání půdy pro mladé zemědělce. Potravinová politika Bari zahrnuje osm hlavních iniciativ, včetně komunitních center pro znevýhodněné skupiny obyvatel, inovačních center a veřejných jídelen podporujících bio potraviny. Diskuze zdůraznila potřebu propojit všechny zúčastněné strany, včetně zemědělců, vědců, politiků a spotřebitelů, s cílem vytvořit udržitelné potravinové systémy podporující zdraví půdy a biodiverzitu. Itálie tímto krokem posiluje svou roli v oblasti potravinové spravedlnosti a udržitelnosti.

Prezentace „Zemědělství v digitální době“ se zaměřila na vliv digitalizace na moderní zemědělství. Digitalizace přináší výhody jako zvýšenou produktivitu, lepší kvalitu práce, integraci na trhu a snížení tlaku na přírodní zdroje. Byla zdůrazněna důležitost vytvoření propojené digitální sítě, která by umožňovala sdílení znalostí mezi farmáři. Digitalizace by měla být nástrojem pro udržitelnost, nejen pro zvýšení výnosů. Přednáška také upozornila na potřebu rozvoje schopností farmářů a komunitní spolupráce k digitalizaci. Implementace digitálních technologií by měla být postupná a plánovaná, aby se maximalizovaly její přínosy. Nepředvídatelnost klimatických změn vyžaduje adaptivní a odolné zemědělské praktiky.

Akce zdůraznila důležitost rozmanitosti názorů a otevřenosti k novým přístupům v ekologickém hnutí. Přijetím různých perspektiv a metod a spoluprací s podobně smýšlejícími organizacemi můžeme zvýšit vliv ekologického hnutí. Rovněž byla vyzdvihnuta ekologická certifikace, která je klíčovým nástrojem transparentnosti a ochrany před greenwashingem. Certifikace chrání práva spotřebitelů a ekologických výrobců a zajišťuje, že udržitelnost není jen prázdným sloganem firem.