Evropský potravinářský sektor důrazně volá po přísném značení NGT

376 potravinářských firem ze 16 členských států podepsalo dopis Food Industry for Freedom of Choice, ve kterém požadují přísné značení nových genomických technik (NGT) v Evropě. Firmy reprezentují výrobce biopotravin i konvenčních potravin a zahrnují významné společnosti, jako jsou REWE Group, SPAR Austria, dm-drogerie markt a Biocoop.

Výrobci potravin chtějí značení a sledovatelnost všech NGT

Výrobci potravin vyzývají politiky, aby bránili jejich podnikatelskou svobodu při projednávání nového legislativnímu návrhu, který se týká nových genomických technik, protože tento návrh může vést k odstranění povinného značení v celém dodavatelském řetězci.

Dopis politikům připomíná rozšířenou nedůvěru spotřebitelů a jejich požadavky na transparentnost. Konkrétně žádá:

Maďarský ministr zemědělství vyjádřil podporu

Dne 3. září 2024 se Gunther Weiss, vedoucí kvality ve společnosti Alnatura a Alexander Hissting, generální ředitel Sdružení bez genetického inženýrství VLOG, setkali s Istvánem Nagym, maďarským ministrem zemědělství a předsedou Rady EU pro zemědělství a rybolov, aby předali dopis a vyjádřili obavy výrobců potravin. Ministr Nagy vyjádřil podporu jejich požadavkům s tím, že chápe obavy a plně požadavky podporuje. Ve stejnou dobu dopis obdrželi všichni ostatní ministři zemědělství EU.

Politická debata

Rada Evropské unie v současné době projednává pozici k novému legislativnímu návrhu o NGT, který by uvolnil většinu regulačního rámce pro nové GMO. Deregulace by vedla k nižším standardům bezpečnosti potravin a omezila svobodu volby pro producenty potravin i spotřebitele, protože by chybělo značení v dodavatelském řetězci i na konečných produktech.

Užitečné odkazy: