Mezinárodní den školního stravování: Studenti požadují zdravé a udržitelné stravování v biokvalitě pro všechny děti

TISKOVÁ ZPRÁVA IFOAM, ŠTRASBURK, FRANCIE, 13. 3. 2025 – V rámci letošního Mezinárodního dne školního stravování přednesli studenti spolu s delegáty organizací IFOAM Organics Europe a ICLEI Europe ve Štrasburku evropským činitelům výzvu požadující zdravé, udržitelné a ekologické školní stravování a začlenění komplexního vzdělávání o potravinách do škol. Na pozvání poslance Evropského parlamentu za Socialisty a demokraty Daria Nardelly se studentská delegace z Markgräflerova gymnázia (Německo) zapojila do dynamické diskuse s klíčovými osobnostmi, mezi nimiž byla starostka Štrasburku Jeanne Barseghian, poslanci Evropského parlamentu ze všech politických stran, komisař EU pro zemědělství a potraviny Christophe Hansen a komisař EU pro zdraví a dobré životní podmínky zvířat Olivér Várhelyi.

Školní stravování, kterého se denně účastní 50 milionů dětí v EU a které jim poskytuje až 50 % energie, významně ovlivňuje zdraví dětí, ale také práci zemědělců a životní prostředí. Školní stravování v biokvalitě je účinným politickým nástrojem, který je v souladu s Vizí pro zemědělství a potraviny[i], a podporuje udržitelnost evropského zemědělsko-potravinářského systému, jeho konkurenceschopnost a potravinovou suverenitu v EU. Programy jako SchoolFood4Change realizují tento přístup v praxi: kombinují ekologické školní stravování s návštěvami farem, kurzy vaření a holistickým přístupem ke školnímu stravování, který učí budoucí generace respektovat potraviny, zemědělce a životní prostředí – nejen prostřednictvím výuky, ale také skrze vlastní zkušenost.

Komisař pro zemědělství a výživu Christophe Hansen během diskuse zdůraznil: „Za zdravé a udržitelné potraviny jsou zodpovědní politici, školy i spotřebitelé. Musíme znovu propojit spotřebitele s výrobci potravin a zajistit spravedlivé ceny pro zemědělce. Vzdělávání dětí v oblasti výroby potravin je klíčem k lepší budoucnosti“.

V návaznosti na téma zdraví komisař pro zdraví a dobré životní podmínky zvířat Olivér Várhelyi zdůraznil, že „ve školním stravování jde hlavně o budování zdravých a úspěšných generací. Vzhledem k tomu, že více než polovina dospělých v EU trpí nadváhou, musíme začít ve škole a naučit děti zdravým stravovacím návykům. Pokud do této oblasti teď investujeme, přinese nám to trvalé zdravotní a ekonomické výhody.“

IFOAM Organics Europe a ICLEI Europe požadují zavedení minimálních kritérií pro veřejné nákupy potravin. Jedním z požadovaných cílů je, aby se ve veřejných jídelnách podávalo minimálně 20 % bioproduktů. Školní stravování může být katalyzátorem transformace potravinového systému směrem k větší udržitelnosti, podporovat zemědělce zabývající se udržitelnými metodami produkce, jako jsou ekologičtí zemědělci, přispívat ke zdraví dětí a oživení venkovských komunit. Minimální požadavky uvedené v našem manifestu a propagované prostřednictvím kampaně Buy Better Food („Kupujme lepší potraviny“) mohou této transformace dosáhnout.

Jak uvedl ředitel IFOAM Eduardo Cuoco: „Školní jídlo není jen jídlo – je to investice do zdraví našich dětí, hnací síla venkovských ekonomik a strategický nástroj pro utváření budoucnosti zemědělství!“

Související dokumenty:

Manifest požadující stanovení minimálních norem pro veřejné jídelny v EU: https://foodpolicycoalition.eu/wp-content/uploads/2023/05/EN_Manifesto-for-establishing-Minimum-Standards-for-Public-Canteens-across-the-EU.pdf

Projekt SchoolFood4Change: https://schoolfood4change.eu/

(v ČR projekt zastřešuje Skutečně zdravá škola, více informací: https://www.skutecnezdravaskola.cz/schoolfood4change)

Kampaň Buy Better Food: https://buybetterfood.eu/

Originál tiskové zprávy zde: https://www.organicseurope.bio/news/intl-school-meals-day-call-to-eu-policymakers-for-healthy-sustainable-organic-meals-for-all-children/

[i] Vize pro zemědělství a potraviny představuje komplexní plán Evropské komise pro budoucnost zemědělského a potravinářského sektoru v EU do roku 2040, který se zaměřuje na vytvoření atraktivního, konkurenceschopného, udržitelného a spravedlivého zemědělsko-potravinářského systému.